While There Is Life, There Is Hope


"Every New Beginning comes from some other beginning's end"

Here I am...

Daisypath Vacation tickers

Monday, May 16, 2011

Selamat Hari Guru

Assalamualaikum...

Hari ini,16 Mei 2011 ialah Hari Guru Se-Malaysia.Selamat Hari Guru kepada semua cikgu aku yang aku sayangi.Pertama sekali, kepada cikgu seumur hidup aku,yang dah mengandungkan, melahirkan,membesarkan, menjaga, mendidik aku sehingga aku menjadi orang seperti sekarang, tentu sekali ibu tersayang+tercinta+terindu,Halimah binti Hashim. Seorang yang tegas, garang (tapi dah besar-besar ni dah takut dahla...haha) tapi sangat sporting. Terima kasih ibu sebab dah menjaga, mengajar dan mendidik angah dari dalam perut sampai la angah sampai kat bumi UK ni.Atas doa ibu dan arwah ayahla angah sampai ke tahap ini.(Doa ibu bapa,guru-guru adalah antara doa yang makbul tau, sebab tu kena menghormati guru-guru kita). Paling ingat bila belajar mengaji al-Quran.Kalau tak nangis memang tak sah!Memanglah ibu marahkan kalau baca al-Quran main-main, dah diajar setiap hari masih lambat pick up.Tapi alhamdulillah, disebabkan kena marah, kena rotan, kena cubit tu lah dapat menguasai bacaan al-Quran insyaAllah. Dan bila tak dapat no.1,kena marah.Paling tak boleh tahan kalau ingat balik.Tak dapat no.1 ok kena marah.Tapi semua tu menjadikan aku lebih bersemangat nak belajar. Tapi lama-kelamaan,aku dah tak kisah kena marah sebab tak dapat no.1 sebab bagi aku no.tu tak penting sangat pun. Juga kepada allahyarham ayah aku yang juga seorang guru.Yang memang tak pernah marah aku. Kalau marah pun, kitorang tak takut sangat sebab tahu ayah tak pandai marah anak-anak dia. Lepas dia marah, nanti kitorang ketawa2,lepas tu dia pun ikut ketawa sekali. Ayah memang cikgu yang paling baik hati. 

Kepada cikgu tadika aku, Cikgu Fatimah dan cikgu Saniah, taktaula mana cikgu Saniah sekarang. Tapi anak cikgu Fatimah kata, mak dia masih simpan hadiah hari guru yang aku bagi masa tadika dulu. Ada display kat rumah dia. Aku pun dah tak ingat hadiah apa. Terharu sangat. Terima kasih cikgu kerana melayan kerenah saya masa saya kecil dain pilih saya masuk pertandingan itu ini dan actually dari situ lah membantu aku jadi orang yang berani sedikit berada di khalayak ramai walaupun sebenarnya aku nervous sangat kalau disuruh masuk apa-apa pertandingan. 

Next, cikgu-cikgu Sekolah Kebangsaan Pintas Puding. Sampai sekarang kami masih contact each other, walaupun hanya di FB. Tapi kalau raya, ada kesempatan aku pergi juga rumah diorang dengan geng2 lama aku. Alhamdulillah cikgu, hasil didikan cikgu zaman kami kecil2, kegarangan mereka lah yang menjadikan aku dan rakan-rakan manusia yang berjaya.

Kemudian, cikgu-cikgu SMKAS dan juga KMPP.(dah tak larat nak tulis dah sebenarnya...) Terima kasih atas jasa guru-guru semua. 

Dan yang terakhir sebelum nak solat subuh dan tidur, kepada para pensyarah Fakulti Kejuruteraan Kimia, UiTM Shah Alam. Jangan lupakan para pensyarah kerana pangkat mereka sebagai pensyarah. Mereka pun guru cuma gred diorang tinggi sikit je dari cikgu. Terima kasih semua atas dorongan dan semangat yang diberikan, aku berada di sini. Kalau tak ada semangat dari mereka, rasanya aku dah sambung master kat malaysia je sekarang ni. 

Semoga semua warga pendidik ini mendapat ganjaran pahala yang besar disisi Allah kerana didikan mereka yang tak pernah mengenal erti jemu. Semoga segala ilmu yang dicurahkan dapat dimanfaatkan oleh semua orang. Tahniah guru-guru ku kerana menjadi guru yang berdedikasi!(",) 

No comments:

Post a Comment